Sultan Abdülhamid Han’ın huzurlu bir aile hayatı vardı. Hem padişah hem de örnek bir aile reisiydi. Çocukları çok severdi. Onlarla ilginmeyi, baba şefkatini göstermeyi ihmal etmezdi. Bir evladının yanarak vefatı ve başka bir çocuğunun da hastalığının teşhis edilemeyerek ölümü kendisini çok üzdü. Bunun üzerine “benim çocuğum kurtulamadı, kimbilir fakir fukaranın çocuklarına nasıl bakılıyor. Hiç olmazsa bir hastahane yaptıralım da benim gibi birçok babaların kalbi yanmasın” diyerek “Hamidiye Etfal Hastahanesi”ni bugünkü adıyla “Şişli Çocuk Hastahanesi” ni kurdu. En seçme doktorları orada görevlendirerek Almanya’dan en gelişmiş cihazlarla hastahaneyi donattı. Böylece birçok baba yüreği yanmaktan kurtulmuş, kendisine dua etmişlerdir.Çocuklar okusun, ailesi fakir ise yardım edilsin.
Sultan, yeni bir köşkün yapımında çalıştırılan sekiz-dokuz yaşlarında iki küçük çocuğu Hünkar Dairesinden seyretmekte. Bir ara bu çocuklar gelerek pencerenin önündeki fiskiyeli havuzdan yıkanmaya başlarlar. Çocukların bu hali çok hoşuna gider. Onları çağırır, büyüğüne adını sorar. Çocuk “Mecid” der, küçüğüne de aynı soruyu yöneltince aldığı cevap “Hamid” olur. Cevaplar daha da hoşuna gider ve Müdür Ahmet Bey’i çağırtarak “Bu çocukları şimdi doğruca Tüfekçibaşı Tahir Paşa’ya götürünüz. Bunları Maiyet tüfekçi Bölüğü’ne kaydettim. Maaş alsınlar. Mektebe gitsinler” emrini verir. Ayrıca bir kese altın ihsan ederek, çocukların anne ve babalarına yardım edilmesini, elbise vs. ne lazımsa alınmasını da emreder.
(İKİNCİ ABDÜLHAMİD HAN’IN LİDERLİK SIRLARI – s.33)
Es Selamu Aleykum
Abdulhamid Han''in hal'i vee imza atanlar hakkinda malumat verebilir misiniz.
Tesekkurler
sadece şunu söyleyeceğim 31 mart vakasını gerçekleştiren komutan mahmut şevket paşa daha sonraki yıllarda hareket ordusunun askerlerine padişahı kurtarmaya gidiyoruz dediğinive eğer padişahın hal’ledileceğini söyleseydik askerler bizi paramparça ederdi diyor.